Polenta e Bruscitt Vegan
Diffusa nella zona nord della Lombardia, la polenta e bruscitt è una specialità tipica di Busto Arsizio e di cui i bustocchi, i cittadini di Busto, sono molto orgogliosi.
Da buona lombarda, da papà Bustocco ma soprattutto vegana, non potevo che proporre una versione rivisitata di questo piatto gustoso.
La versione originale dei bruscitt prevede l'utilizzo di straccetti di manzo rosolati in padella che si lasciano cuocere a fuoco lento per un paio d’ore e vengono sfumati, a fine cottura, con vino rosso, solitamente Barbera, Nebbiolo o Barolo.
I bruscitt sono poi serviti con fumante polenta gialla, da intingere nel delizioso sughetto.
I bruscitt sono poi serviti con fumante polenta gialla, da intingere nel delizioso sughetto.
La polenta e bruscitt (vegan) è un piatto semplice ma dal sapore deciso e corposo, che ben si adatta alla stagione invernale!
Ingredienti:
Seitan 240 gr
Carota 1
Scalogno 1
Sedano Piccolo Gambo
Olio EVO Q.b
Vino rosso Mezzo bicchiere
Farina per Polenta veloce 200 gr
Brodo vegetale Mezzo bicchiere
Acqua 850 ml
Tempo esecuzione : 50 minuti
Facile
Procedimento:
Pulire la carota, il sedano, sbucciare uno scalogno; porre le verdure in un mixer tritando finemente il composto.
In una casseruola aggiungere olio EVO e il composto di verdure tritate, poi fare soffriggere.
In un mixer tritare il Seitan ed aggiungerlo al soffritto
Dopo aver fatto soffriggere anche il seitan con le verdure, sfumare il composto con mezzo bicchiere di vino rosso e regolare di sale ( se volete potete aggiungere anche un pizzico di paprika dolce). Fare cuocere per 15 minuti
Aggiungere mezzo bicchiere di brodo vegetale o acqua calda e cuocere per circa 20 minuti a fuoco lento.
In una pentola portare ad ebollizione 850 ml di acqua salata. Togliere dal fuoco la pentola e aggiungere a pioggia la farina della polenta ( farina per polenta veloce) mescolando attentamente affinché non si formino dei grumi. Terminata l’operazione, portare la pentola sul fuoco basso e mescolare e cuocere per 5 minuti.
Adagiare la polenta nel piatto e cospargere la superficie con i bruscitt vegan e il suo sughetto.
Vegan Polenta and Bruscitt
Widespread in the northern Lombardy, polenta and bruscitt is a typical specialty of Busto Arsizio and whose bustocco, the citizens of Bust, I am very proud of.
As a good Lombard, daddy bustocco but mostly vegan, I could only propose a revised version of this tasty dish.
The original version of bruscitt involves the use of strips of beef sautéed in the pan that will let simmer for a couple of hours and are blended, cooked, with red wine, usually Barbera, Nebbiolo or Barolo.
The bruscitt are then served with steaming polenta, dipped in the delicious sauce.
Polenta and bruscitt (vegan) is a simple dish but the flavor and full-bodied, well suited to the winter season!
Ingredients:
Seitan 240 gr
carrot 1
1 shallot
Small Celery Stalk
Oil EVO Q.b
½ cup red wine
Flour for Fast Polenta 200g
½ cup vegetable broth
Water 850 ml
Run time: 50 minutes
Easy
Procedure:
Clean the carrots, celery, peel a shallot; put the vegetables in a blender, finely chop the mixture.
In a saucepan, add olive oil and the chopped vegetable mixture, then fry.
In a blender chop the seitan and add to the mixture
After doing even fry the seitan with vegetables, sprinkle the mixture with half a glass of red wine and salt (if you want you can also add a pinch of paprika). Cook for 15 minutes
Add half a cup of vegetable broth or hot water and cook for about 20 minutes on low heat.
In a saucepan, bring to boil 850 ml of salt water. Remove the pan from the heat and add the flour polenta (maize flour fast), stirring carefully so that no lumps. When finished, place the pot on low heat and stir and cook for 5 minutes.
Put the polenta in the dish and sprinkle the top with bruscitt vegan and its sauce.
Widespread in the northern Lombardy, polenta and bruscitt is a typical specialty of Busto Arsizio and whose bustocco, the citizens of Bust, I am very proud of.
As a good Lombard, daddy bustocco but mostly vegan, I could only propose a revised version of this tasty dish.
The original version of bruscitt involves the use of strips of beef sautéed in the pan that will let simmer for a couple of hours and are blended, cooked, with red wine, usually Barbera, Nebbiolo or Barolo.
The bruscitt are then served with steaming polenta, dipped in the delicious sauce.
Polenta and bruscitt (vegan) is a simple dish but the flavor and full-bodied, well suited to the winter season!
Ingredients:
Seitan 240 gr
carrot 1
1 shallot
Small Celery Stalk
Oil EVO Q.b
½ cup red wine
Flour for Fast Polenta 200g
½ cup vegetable broth
Water 850 ml
Run time: 50 minutes
Easy
Procedure:
Clean the carrots, celery, peel a shallot; put the vegetables in a blender, finely chop the mixture.
In a saucepan, add olive oil and the chopped vegetable mixture, then fry.
In a blender chop the seitan and add to the mixture
After doing even fry the seitan with vegetables, sprinkle the mixture with half a glass of red wine and salt (if you want you can also add a pinch of paprika). Cook for 15 minutes
Add half a cup of vegetable broth or hot water and cook for about 20 minutes on low heat.
In a saucepan, bring to boil 850 ml of salt water. Remove the pan from the heat and add the flour polenta (maize flour fast), stirring carefully so that no lumps. When finished, place the pot on low heat and stir and cook for 5 minutes.
Put the polenta in the dish and sprinkle the top with bruscitt vegan and its sauce.
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